A válasz a Nem-re: határozott IGEN!

2022. aug. 05

A Jordan Peele által jegyzett Nem-et már vetítik Amerikában, és a sajtómunkások körében is abszolút bombasiker. A forgatókönyvíró-rendezőt Spielberghez, Hitckcockhoz és Carpenterhez hasonlítják, és az egyik kritikus megemlíti, hogy a címben foglalt állításra adott válasz: határozott IGEN.
Peele azzal harangozta be filmjét, hogy a nagy nyári szuperfilmet akarta megcsinálni, amely egyben a Nagy Amerikai UFO-film is. Minden szerencsés néző azt mondja, hogy ezt a vállalását sikerült maximálisan teljesítenie. A cselekményről már kiderült, hogy a film története Los Angeles közelében, a pusztában, egy lovastelepen játszódik. Az ott élők felfigyelnek egy hatalmas űrhajóra, ami a fejük felett szokott megjelenni, megpróbálják lefilmezni, és ekkor kezdődnek a bonyodalmak.
A Variety gyűjtéséből szemezgetünk a Twitteren posztolt első kritikusi véleményekből.
„Nem akarok semmit elspoilerezni, csak azt mondom, hogy nagy gratula” – írja Steven Weintraub, a Collider nevű szórakoztatóipari portál főszerekesztője.
„Ez a film nem evilági – lelkendezik Frank Pallotta, a CNN szórakoztatóipari riportere. – Óriási durranás, amit rendkívüli színészi alkotások jellemeznek, egyben tisztelgés az ötvenes évek klasszikus űrinváziós filmjei előtt. Látványos produkció a horror látványosságairól. (…) Élvezd a műsort és ne nézz fel az égre.”
„A Nem határozott IGEN – vélekedik Nigel Smith, a People magazin kulturális hírszerkesztője. – A lehető legnagyobb vásznon kell nézni. Hátborzongató és különös látványosság, amihez jelenleg nincs fogható. Többé soha nem nézek úgy az égre, mint eddig.”
„Nagyon sok szempontból abszolút fenomenális – szögezi le Heather Wilson, a Daily Dead News felelős szerkesztője. – Tökéletes elegyíti a sci-fit egy olyan történettel, ami alapjában véve leszámolás Hollywooddal. Teljesen eldobtam rajta az agyam. Gyönyörűen van fényképezve, mennydörög a hang és minden szereplő ragyog. Imádom.”
„Hirtelen nem tudok gyors reakcióval előállni, de akkora élmény, hogy még mindig kavarog a fejemben” – árulja el Candice Frederick, a Huffington Post vezető kulturális riportere.
A kritikusok mellett a „civilek” is odáig vannak a filmtől.
„Ne sétálj a moziba, hanem rohanj, hogy megnézd.”
„Nem: de!”
„A legfontosabb dolog, hogy a Nem teljesen más, mint Jordan Peele előző filmjei, a Tűnj el! és a Mi. A rendező kiterjesztette szárnyait, és nagyszabású spielbergi filmet készített, de rejtett üzenettel, mint ez tőle elvárható. Nyitottan közeledj hozzá, és nem fogsz csalódni.”
(Nope – hazai bemutató: 2022. augusztus 18.)